Logo

5 praktikus tipp, hogy könnyebben alakíts ki új szokásokat

Drexler Tamás

Nov 19. 2023

Végigveszek 3+2 praktikát, amit a hétköznapokban alkalmazhatsz, hogy egyszerűbben át tudj állni a növényi alapú étrendre.

Az agyunk úgy van tervezve, hogy általában ellenálljon az újdonságoknak, ezért is fontos a fokozatosság, amikor új szokásokat akarunk kialakítani – jelen esetben kevesebb állati eredetű és több növényi ételt fogyasztani. Mégis az agyunk a legfontosabb szövetségesünk, csupán ismernünk kell a határait és szinte bármire képesek lehetünk vele! Például a gondolatainkkal nem tudjuk az összes állatot megmenteni, sem az összes felesleges üvegházhatású gázt eltüntetni a légkörből – de mindkét cél eléréséért sokat tehetünk az étrendünkkel, ha sikerül fenntartható szokásokat kialakítanunk. Lássuk, hogyan!

Tedd a növényit az alapértelmezetté! Az agyad díjazni fogja!

Amit viszont az agyunk nagyon komál, az az automatizálás, mert ezzel energiát spórolhat meg – végülis egyedül visz egy 24 órás műszakot, mégpedig heti hét napban, szóval jár neki is a pihenés! A mi életünkben ez úgy nyilvánul meg, hogy általában azokat a dolgokat csináljuk - automatikusan, tehát alaposabb átgondolás és töprengés nélkül - amiket mindig is szoktunk. Ugyanazt a tejet és tejfölt vesszük le ugyanarról a polcról ugyanabban a szupermarketben, TV-zéshez pedig a kedvenc nasinkat a konyhaszekrényből. És ez itt a gond, mi pont, hogy új szokásokat akarunk felvenni. Ha előre tervezünk, akkor elég egyszer átgondolnunk a dolgokat, később pedig már csak követnünk kell a tervet, amivel sok időt és energiát spórolhatunk meg. Jól hangzik? Akkor jöjjenek a példák!

*Tervezd meg előre a heti menüdet! Gondold át, melyik nap milyen (növényi) fogást szeretnél enni, akár mind a napi 3 (4-5?) étkezésedet! Vedd figyelembe, melyik nap lesz több, és melyik nap kevesebb időd főzni, utóbbi esetben akár az előző napi maradékot is fogyaszthatod, ha az praktikusabb! Ha van rá anyagi lehetőséged és ezzel szeretnél még több időt spórolni magadnak, akár rendelhetsz is, például a Teletálnál nagyon jó mind a vega, mind a vegán menü. *Írj bevásárlólistát! Ha összeszedted, mit szeretnél főzni, akkor ahhoz egy bevásárlólista is dukál, így mindent egyszerűen „levadászhatsz” a boltban, amire szükséged van (plusz minden vegán nasit) és otthagyhatsz mindent, amire nincs szükséged. Ha el tudod kerülni az impulzusvásárlást, akkor könnyebben vehetik át az új szokásaid a régiek helyét. A kutatások azt mutatják, sokkal könnyebben betartjuk a fogadalmainkat, ha leírjuk őket.

*Tárazz be! Ha van kamrád, akkor szuper, ha be tudsz spájzolni azokból a régi és új alapanyagokból, amiket a növényi étrended tökéletesítése során a legtöbbet fogsz használni! Ilyenek valószínűleg nálad is a különféle gabonák, mint rizs és köles, és a babfélék, utóbbiakból általában több kilót is szoktam venni egyszerre, amikor valahol éppen olcsóbbak, mivel szárazon elállnak szinte a végtelenségig. Ha szoktál nasizni, azokból is tarts otthon egy kicsit, hogy amikor ilyesmire fáj a fogad, ezek is rögtön kéznél legyenek és ne az állati élelmiszerekhez nyúlj! Az én személyes kedvenceim a mazsola és a földimogyoró, öszekverve diákcsemegében és külön-külön is.

spájz kamra

Fokozatosság mindenekfelett

Szeretnék visszautalni arra, hogy ez az egész egy hosszabb folyamat, amit könnyebb fokozatosan végigcsinálni. Ez azért is előnyös, mert így a nagyobb célt fel tudod bontani sok kisebb célra, amiket könnyebben megvalósíthatsz és rögtön sikerélményed lesz. Minél konkrétabbak ezek a kis célok, annál jobb, például, ha csökkenteni akarod a húsfogyasztásodat, rögzítsd, hogy ez pontosan mit jelent! Mondjuk heti egy, két vagy három húsmentes nap beiktatását.

Ha teljesen át akarsz állni a növényi étrendre, javaslom, hogy kezdd a véletlenül vegán ételekkel, mivel így a megszokott ízekkel fogsz találkozni, majd próbáld ki a tej- és húshelyettesítő termékeket, amiknek az állaga és a felhasználási módja is nagyon hasonló az állati eredetű társaikhoz! Szerintem a legjobbak a vegán darált húsok például bolognai spagettibe vagy töltött paprikába és a növényi tejek kávéhoz vagy reggeli zabkásához. És ha már ezekkel jó barátságban vagy, akkor van még tovább is! A vegán és a vegetáriánus konyha elképesztően kreatív, mivel régen nem voltak helyettesítő termékek, így a „hőskorban” mindenkinek mindent magának kellett kitalálnia, így születhettek meg a zseniális zöldségfasírtok, babkrémek és házi készítésű növényi tejek. Én igazi DIY királynak tartom magam, szóval biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben erről is fogok majd írni.

hummusz szendvicskrém

Együtt könnyebb

Végül, de nem utolsó sorban muszáj visszautalnom az egyik kedvenc mondásomra, ami valahogy így szól: „egyedül is megmenthetjük a világot, de együtt sokkal szórakoztatóbb!” Óriási segítség és motiváció tud lenni, ha van a környezetedben olyan, akivel együtt tudjátok csinálni az életmódváltást. Nekem a párom volt az, akivel közösen indultunk el a vegánság útján: ő mindig megtalálta a legjobb recepteket, én elkészítettem, utána pedig közösen teszteltünk. Egy társ emellett támogatni is tud, amikor elcsábulnál, vagy megcsappanna a motivációd, valamint meghallgatja a beszámolódat új kalandodról és rendszeresen pozitív megerősítést tudsz tőle kapni. Ha a környezetedben jelenleg nincs ilyen személy, ajánlom, hogy csatlakozz a Veganuár kihíváshoz vagy a Vegan Outreach „10 hét a vegán életmódhoz” című programjához: mindkettőhöz tartozik támogatói facebook csoport is, ahol szívesen válaszolnak bármilyen kérdésedre!

együtt

Az én növényi utazásom annak idején egy kellemes kalandként indult, sok-sok kísérletezéssel, amikből mára mind a mai napig tartó szokások lettek. Biztos vagyok benne, hogy Te is legalább ennyire élvezni fogod és könnyedén legyőzöd majd az összes felmerülő kihívást!