Logo

Mik a legegyszerűbb növényi ételek? Amik csak úgy véletlenül vegánok!

Drexler Tamás

Aug 29. 2023

Túl nagy változásnak és bonyolultnak látod a növényi étrendre való átállást? Mi lenne, ha azt mondanám, a vegán ételek nagyon is egyszerűek, sőt, igazából már most is rengeteg vegán dolgot eszel? Felvillantok pár példát ízelítőnek és biztos vagyok benne, hogy a végére Te is készen leszel a saját listáddal!

Amikor még semmit sem tudtam arról, miért érdemes vegánként és növényi étrenden élni, a témával leggyakrabban recept oldalakon találkoztam, ahol a húsos-sajtos kaják között itt-ott előbukkant néhány furcsaság, úgy, mint szójagranulátum, szejtán és tofu, tofu, tofu minden mennyiségben. „Ezek szerint minden vegán ázsiai konyha-fan… De hogy’ nem kapnak szója túladagolást?” – gondoltam magamban.

Amire viszont odáig jutottam, hogy tényleg váltani fogok, rájöttem, hogy a vegán kaják mindig is velem voltak. Végigkísérték életem mind a huszonvalahány évét, úgy, hogy közben észre sem vettem őket. Pedig nem bujkáltak a sötétben, csak nem kiáltották az arcomba: „halihó, vegán vagyok és még ízleni is fogok!” Viszont a nagy leleplezés után sokkal jobban éreztem magam: igazából, ha az evéseimet nézzük, már legalább 40-50%-ban addig is vegán voltam, akkor csak nem olyan nehéz még ugyanennyit hozzátenni! Jöjjenek tehát a csendes vegán ételek, amiket nem találsz meg a neten ezalatt címszó alatt, pedig lehet, hogy pont ezek valamelyike lesz a legközelebb a menzán, vagy a hétvégi családi ebédnél:

Krumplistészta (a.k.a. paprikáskrumpli + tészta)

Az első nagybetűs KAJA (értsd: nem szendvics) amit megtanultam elkészíteni, így erős érzelmi szálak fűznek hozzá. Ha durumtésztával kombinálod a képen látható paprikáskrumplit, tojásmentes is lesz (fun fact: külföldi útjaim során sehol máshol nem tapasztaltam ekkora vonzalmat a tojásos tészták után, szóval igazából mi magyarok vagyunk a furák). Próbáld ki! Csemegeubival a legjobb!

paprikás krumpi krumplistészta

A klasszikus menzaebéd, amit otthon is szeretünk – mákos és diós tészta

Hagyományos, totál egyszerű és jól meg lehet küldeni porcukorral, ha nem aggódsz a kalóriák miatt. Én a diósra szavazok baracklekvárral.

mákos tészta

Lecsó és francia rokona, a ratatouille

Előbbi kicsit kakukktojás, mert leggyakrabban virslivel vagy kolbásszal esszük, de erre is van megoldás: válassz hozzá szójavirslit! A lecsó azért is fantasztikus, mert nagyon sokféleképpen variálható

francia lecsó ratatouille

Mindenféle főzelék

Nekem személyes kedvencem a lencse és a tök, előbbitől újévkor gazdag leszel, utóbbi meg simán csak tök jó. De borsót vagy babot is csinálhatsz, mindegyik vegán lesz, révén a rántás sem tartalmaz állatokat. Ha feltétet is szeretnél hozzá, válassz egy vegán nuggetset!

Gombapaprikás

A pörkölt sokaknak az etalon, ha evésről van szó, így egyszerűen muszáj, hogy ebből is létezzen legalább egy vegán változat, ezek közül pedig legegyszerűbb a gombapöri. (Mielőtt sebtében feltúrnád a szekrényt a biológia tankönyv után, a gombák valóban nem növények, de nem is állatok, nyugodtan fogyasztd egészséggel!)

##Falafel A végére egy street foodot is hoztam, gondolva azokra, akik a munkából ebédszünetre kiugorva vágynak valami hagyományos vegán fogásra és azokra, akikre a péntek esti buli során a városban császkálva este 11-kor rátör az éhség, amikor már csak a gyroszos van nyitva. A falafel mindkét esetben jó választás. Csicseriborsóból van, ami az egyik legsokoldalúbb növényi alapanyag. „Hagyma csípős nélkül”, vagy „minden mehet” variációban, egyszerűen bárhogy jó!

falafel gyorsétterem ebéd

Az én felsorolásom ezzel véget ért, a lista azonban korántsem, lássuk, hogy Te mivel bővíted ki! Nem kellenek extra alapanyagok és főzőtanfolyamok, csak a legegyszerűbb receptek, hogy mindig, amikor leülsz az étkezőasztalhoz, tegyél valami jót az állatokért és a bolygóért.