Logo

Növényi tej, tejföl és társai – avagy egy te(l)jes nap, tehenek nélkül

Drexler Tamás

Okt 28. 2023

Korábban ejtettem már szót arról, milyen sokféle növényi hús van, na de mi a helyzet a tejjel? Naprendszerünk a Tejútrendszer része, a Holdunk pedig sajtból van, most akkor hogyan tovább? Jogosan gondolhatod, hogy tej és tejtermékek nélkül nehezen képzelhető el egy nap, én most mégis kísérletet teszek az ellenkezőjére.

Kezdjük rögtön a legelején, ott, hogy felkelsz, kivakarod az álmot a szemedből, alkalmasint le is zuhanyzol, és mielőtt elindulnál a munkába vagy a suliba, a hűtő felé veszed az irányt: ideje enni valamit! Én egész gyerekkoromban hatalmas gabonapehely-fan voltam, azóta pedig már zabkásával kezdem a napot (nem is tudom, mit tudnék kezdeni a gabonapelyhes dobozból előkerülő játékok tömkelegével, ha manapság vannak még egyáltalán ilyenek). Nincs is egyszerűbb, mint leönteni zabtejjel, akár boltiról, akár házi készítésűről van szó! De kombinálhatod akár müzlivel is, rakhatsz bele aszalt gyümölcsöt, a lényeg, hogy megadja a kezdő löketet a napra.

De az is lehet, hogy nem rám, hanem kollégnőmre hasonlítasz, aki gyümölcsjoghurttal szeret indítani. Ebben az esetben próbáld ki a Joya vagy Alpro növényi joghurtokat! Van belőlük ízesített és natúr is, én a helyedben megküldeném egy jó adag éppen szezonális gyümölccsel, elvégre kelleni fog az energia!

reggeli joghurt

Aztán ott vagy a munkahelyen, gyűröd az ipart, viszont hamarosan érzed, hogy a kezdeti lendületed alábbhagy. A kollégák is ugyanígy vannak vele és ennek megfelelően invitálnak is: ideje kávézni! Nem kell kimaradnod a közös kávészünetből akkor sem, ha növényi alapon akarsz étkezni, nyúlj bátran az előbb említett növényi tejekhez!

reggeli kávé

Mire észbe kapsz, már ott is az ebédszünet. Én erre attól függően, hogy mennyire volt sűrű az előző nap, szendviccsel vagy a saját főztömmel készülök. Előbbibe a hamisítatlan iskolai uzsonnás szendvics feeling érdekében kerülhet növényi sajt, mint pl. a Violife vagy a VeganChef. Sokszor vegán szendvicsfeltét néven találod meg ezeket a boltban, de lényegében sajtról van szó, csak a copyright rendőrségnél kötekedős kedvükben voltak… Leginkább az egyetemi évekből vannak olyan emlékeim, hogy gyorsan össze kellett dobnom valami kaját, amikor is jolly jokernek számított a tejszínes-sajtos tészta, illetve ennek különböző variációi. Mivel van mandula és kókusztejszín, vegaföl és vegán reszelt sajt is, ez is teljes mértékben megoldható.

ebéd tészta carbonara

Amikor fáradtan hazaérsz, kell valami, hogy feldobja a kedved, vagy csak ki akarsz kapcsolni és a TV-csatornák céltalan váltogatása mellé is szükséged van nasira, akkor kézenfekvő megoldás lehet pl. a Müller Riso vegán tejberizs, vagy a Toffini vegán rudi. Ezután, bár igaz, hogy így is egész nap ettél, ráadásul csupa növényi cuccot, lassan jöhet majd a vacsora is. Mondjuk lazításképpen a pároddal megnéztek este egy filmet, amihez szeretnétek pizzázni: ilyen esetekben pl. a Don Pepétől tudtok rendelni egy csomó féle vegán pizzát, aminek, hogy a tej témánál maradjunk, növényi sajttal szórják meg a tetejét.

pizza növényi sajt

Az elérhető lehetőségek száma még több is, mint amiket itt felsoroltam, úgyhogy nem kell, hogy minden napod teljesen egyformán, ugyanazokkal az ételekkel teljen. Szerencsére ma már minden tejtermékre létezik alternatíva, amik végigkísérhetik az egész napodat. Nincs is annál jobb, mint egyszerűen élni az életed úgy, hogy közben pár apró változtatással hihetetlenül sokat teszel az állatokért és a környezetért is!