Logo

Mit is jelent a növényi alapú étrend?

Drexler Tamás

Jan 25. 2024

Itt az oldalon gyakran emlegetem ezt a fogalmat, ideje tehát tisztázni, miről is van szó tulajdonképpen.

Legegyszerűbben úgy írnám le, hogy olyan étrend, ami főleg növényekből áll. A legnagyobb pozitívuma szerintem, hogy tényleg mindenkinek való, hiszen legalább egy pár húsmentes napot mindenki be tud iktatni a hetébe és már ez is hatalmas segítség mind az állatoknak, mind a környezetnek és a saját egészségének is. Szóval a növényi alapú étrend inkább egy út, amelyen mindannyian egy irányba haladhatunk, onnantól kezdve, hogy elkezdjük csökkenteni az állati termékek fogyasztását, mintsem egy kőbe vésett kategória.

Természetesen a növényi élelmiszerek kerülhetnek úgyis többségbe az étlapodon, hogy kizárólag ezek szerepelnek rajta, vagy másképpen szólva, lecsökkentheted például a húsfogyasztásodat egészen a 0-ra is. Mind állatvédelmi, mind környezetvédelmi szempontból ez a leghatékonyabb választás, viszont lehet, hogy még nem állsz rá készen – de ebben az esetben is büszkén elmondhatod magadról, hogy növényi alapon étkezel.

Lássuk, miből is áll a növényi alapú étrend! Egy kételyt rögtön az elején oszlassunk el, mégpedig, hogy növényi étrenden csak salátát ehetünk, esetleg kimehetünk a legelőre füvet kaszálni magunknak! Könnyen lehet, hogy a növény szó hallatán zöld levelek jutnak eszünkbe, a hétköznapi beszédben is inkább így használjuk, de valójában ezek csak egy kis részét teszik ki annak, ami felkerül egy növényi alapú menüre:

  • Gyümölcsök: nincs olyan, aki ne szeretné a gyümölcsöt, vagy legalább egy párat! Színesek, édesek és tele vannak vitaminokkal. Az év bármelyik szakaszában találhatsz kedvedre valót, aminek épp szezonja van. Szezonon kívül (és akár belül) pedig ne feledkezzünk meg aszalt formájukról sem! Az én ragsorom ez: 1. málna, 2. barack, 3. eper.
  • Gabonafélék: gondolj csak az egyik leggyakoribb köretünkre, a rizsre, vagy a reggeli zabkásádra! De érdemes kipróbálni a kölest, az árpát és a bulgurt is, ha változatosságra vágysz.
  • Hüvelyesek: vagy leánykori nevükön babok és borsók. A többes szám nem véletlen, a legnépszerűbb tarkabab és zöldborsó mellett ott van még pl. a vörösbab, fehér bab, szójabab, mungóbab, hogy csak a legismertebbeket említsem. Külön szót érdemel a csicseriborsó, ami az egyik legsokoldalúbb alapanyag egy növényi alapú konyhában, vagy a sárgaborsó, ami, bár technikailag szárított zöldborsó, egész más ízvilágot ad hozzá az ételeinkhez.
  • Magok: leginkább a diákcsemegében vagy filmezéskor az asztal közepére kicsapott sósmogyi formájában találkozunk velük, de nem csak földimogyorót csipegethetünk nasiként, hanem kesudiót, mandulát, pisztáciát és brazil diót is. Ki mondta, hogy nassolni csak valami egészségtelen junk foodot lehet?
  • Zöldségek: gyerekként fanyalogtunk, ha rájuk néztünk, pedig elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozáshoz! Pedig a gyümölcsökhöz hasonlóan annyi féle van belőlük, hogy biztosan találsz közöttük kedvedre valót! Tévedés, hogy egy zöldség csak keserű lehet, gondolj a paradicsomra, a kukoricára, a kápia paprikára vagy a személyes kedvencemre, a sütőtökre!
  • És végül de nem utolsó sorban a zöld leveles zöldségek, hétköznapi nevükön saláták. Noha nekem sem tartoznak a kedvenceim közé, nem érdemes őket kihagyni. Kombinálva az összes többi alapanyaggal, amiket felsoroltam és nyakonöntve egy finom, fűszeres szósszal pillanatok alatt egy komplett kaját össze lehet dobni belőlük.
  • Késztermékek: kakukktojásnak tűnik, mivel eddig csak alapanyagokat soroltam fel, de szintén növényi alapú pl. az Oreo keksz, a legtöbb étcsoki, a száraztészták, kenyérfélék, chipsek és még sorolhatnám. A feldolgozott ételek ugyan nem a legegészségesebbek, viszont a környezetre, és nyilvánvalóan az állatokra való hatásuk egyértelműen sokkal jobb, ha növényekből készülnek, mint az állati termékeké.

Természetesen a felsoroltakat sem önmagában esszük, hanem nagyon sok féleképpen kombináljuk őket, szóval a növényi alapú étrend fogásainak tárháza szinte kifogyhatatlan. Egyébként nagyon sok hagyományos fogásunk, mint pl. a paprikás krumpli vagy a krumplis tészta is növényi alapú, ezekről és a hasonló véletlenül vegán ételről már írtam is korábban. Ráadásként kiegészíthetjük őket különféle hús- és tejtermék-helyettesítővel is, vagy akár el is készíthetünk hasonlókat otthon. Én annak idején szinte az összes létező zöldségfasírtot kipróbáltam, ami csak a neten fellelhető, ezen az oldalon például nagyon sok inspiráló receptötlet van!

Ha ezek alapján elnyerte a tetszésedet a növényi alapú étrend, akkor nincs más hátra, mint előre: itt olvashatsz bővebben arról, hogyan érdemes belekezdened az új szokásaid kialakításába, itt pedig, arról, hogyan tudod őket a legkönnyebben fenntartani. Nincs ennél egyszerűbb és szórakoztatóbb módja annak, hogy segíts az állatokon, védd a környezetet és az egészségedet – a többi már csak rajtad áll!

Tedd a növényit az alapértelmezetté! Az agyad díjazni fogja!

Amit viszont az agyunk nagyon komál, az az automatizálás, mert ezzel energiát spórolhat meg – végülis egyedül visz egy 24 órás műszakot, mégpedig heti hét napban, szóval jár neki is a pihenés! A mi életünkben ez úgy nyilvánul meg, hogy általában azokat a dolgokat csináljuk - automatikusan, tehát alaposabb átgondolás és töprengés nélkül - amiket mindig is szoktunk. Ugyanazt a tejet és tejfölt vesszük le ugyanarról a polcról ugyanabban a szupermarketben, TV-zéshez pedig a kedvenc nasinkat a konyhaszekrényből. És ez itt a gond, mi pont, hogy új szokásokat akarunk felvenni. Ha előre tervezünk, akkor elég egyszer átgondolnunk a dolgokat, később pedig már csak követnünk kell a tervet, amivel sok időt és energiát spórolhatunk meg. Jól hangzik? Akkor jöjjenek a példák!

  • Tervezd meg előre a heti menüdet! Gondold át, melyik nap milyen (növényi) fogást szeretnél enni, akár mind a napi 3 (4-5?) étkezésedet! Vedd figyelembe, melyik nap lesz több, és melyik nap kevesebb időd főzni, utóbbi esetben akár az előző napi maradékot is fogyaszthatod, ha az praktikusabb! Ha van rá anyagi lehetőséged és ezzel szeretnél még több időt spórolni magadnak, akár rendelhetsz is, például a Teletálnál nagyon jó mind a vega, mind a vegán menü.
  • Írj bevásárlólistát! Ha összeszedted, mit szeretnél főzni, akkor ahhoz egy bevásárlólista is dukál, így mindent egyszerűen „levadászhatsz” a boltban, amire szükséged van (plusz minden vegán nasit) és otthagyhatsz mindent, amire nincs szükséged. Ha el tudod kerülni az impulzusvásárlást, akkor könnyebben vehetik át az új szokásaid a régiek helyét. A kutatások azt mutatják, sokkal könnyebben betartjuk a fogadalmainkat, ha leírjuk őket.
  • Tárazz be! Ha van kamrád, akkor szuper, ha be tudsz spájzolni azokból a régi és új alapanyagokból, amiket a növényi étrended tökéletesítése során a legtöbbet fogsz használni! Ilyenek valószínűleg nálad is a különféle gabonák, mint rizs és köles, és a babfélék, utóbbiakból általában több kilót is szoktam venni egyszerre, amikor valahol éppen olcsóbbak, mivel szárazon elállnak szinte a végtelenségig. Ha szoktál nasizni, azokból is tarts otthon egy kicsit, hogy amikor ilyesmire fáj a fogad, ezek is rögtön kéznél legyenek és ne az állati élelmiszerekhez nyúlj! Az én személyes kedvenceim a mazsola és a földimogyoró, öszekverve diákcsemegében és külön-külön is.
spájz kamra

Fokozatosság mindenekfelett

Szeretnék visszautalni arra, hogy ez az egész egy hosszabb folyamat, amit könnyebb fokozatosan végigcsinálni. Ez azért is előnyös, mert így a nagyobb célt fel tudod bontani sok kisebb célra, amiket könnyebben megvalósíthatsz és rögtön sikerélményed lesz. Minél konkrétabbak ezek a kis célok, annál jobb, például, ha csökkenteni akarod a húsfogyasztásodat, rögzítsd, hogy ez pontosan mit jelent! Mondjuk heti egy, két vagy három húsmentes nap beiktatását.

Ha teljesen át akarsz állni a növényi étrendre, javaslom, hogy kezdd a véletlenül vegán ételekkel, mivel így a megszokott ízekkel fogsz találkozni, majd próbáld ki a tej- és húshelyettesítő termékeket, amiknek az állaga és a felhasználási módja is nagyon hasonló az állati eredetű társaikhoz! Szerintem a legjobbak a vegán darált húsok például bolognai spagettibe vagy töltött paprikába és a növényi tejek kávéhoz vagy reggeli zabkásához. És ha már ezekkel jó barátságban vagy, akkor van még tovább is! A vegán és a vegetáriánus konyha elképesztően kreatív, mivel régen nem voltak helyettesítő termékek, így a „hőskorban” mindenkinek mindent magának kellett kitalálnia, így születhettek meg a zseniális zöldségfasírtok, babkrémek és házi készítésű növényi tejek. Én igazi DIY királynak tartom magam, szóval biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben erről is fogok majd írni.

hummusz szendvicskrém

Együtt könnyebb

Végül, de nem utolsó sorban muszáj visszautalnom az egyik kedvenc mondásomra, ami valahogy így szól: „egyedül is megmenthetjük a világot, de együtt sokkal szórakoztatóbb!” Óriási segítség és motiváció tud lenni, ha van a környezetedben olyan, akivel együtt tudjátok csinálni az életmódváltást. Nekem a párom volt az, akivel közösen indultunk el a vegánság útján: ő mindig megtalálta a legjobb recepteket, én elkészítettem, utána pedig közösen teszteltünk. Egy társ emellett támogatni is tud, amikor elcsábulnál, vagy megcsappanna a motivációd, valamint meghallgatja a beszámolódat új kalandodról és rendszeresen pozitív megerősítést tudsz tőle kapni. Ha a környezetedben jelenleg nincs ilyen személy, ajánlom, hogy csatlakozz a Veganuár kihíváshoz vagy a Vegan Outreach „10 hét a vegán életmódhoz” című programjához: mindkettőhöz tartozik támogatói facebook csoport is, ahol szívesen válaszolnak bármilyen kérdésedre!

együtt

Az én növényi utazásom annak idején egy kellemes kalandként indult, sok-sok kísérletezéssel, amikből mára mind a mai napig tartó szokások lettek. Biztos vagyok benne, hogy Te is legalább ennyire élvezni fogod és könnyedén legyőzöd majd az összes felmerülő kihívást!