Logo

Mit esznek a vegánok? Te mit eszel? A válasz ugyanaz. De hogyan lehetséges ez?

Drexler Tamás

Aug 22. 2023

Nemrég a munkahelyemen, amikor a kollégáim megtudták, hogy vegán vagyok, nagyon pozitív volt a fogadtatás, viszont elkerülhetetlenül felmerült a kérdés: "dehát akkor mit eszel?" Te sem tudod elképzelni, hogy mit ehetnél állati élelmiszerek mellett vagy helyett? Esetleg félsz, hogy le kell mondanod a kedvenc kajáidról? Ebben a posztban megmutatom, hogy pont az ellenkezője igaz: ma már bármi elkészíthető növényekből is, a standard szendvicstől kezdve a vasárnapi ebédig.

Amikor csak hazalátogatok szüleimhez, édesanyám természetesen ragaszkodik hozzá, hogy a kedvencemet készítse el – márpedig abból nagyon sok van. Azóta, hogy elköltöztem otthonról és már nem ő főz rám, kicsit változott az ízlésem, de jól esik újra belekóstolni azokba az ételekbe, amikért anno hús- és sajtimádóként úgy odavoltam. Na de álljon meg a menet (és a nosztalgiavonat), akkor most az elhatározásom csak a szülői ház küszöbéig terjed? Ugyan már, 2023 van, nem kell állati élelmiszereket vennünk, hogy élvezhessük a régi klasszikusokat! Lássuk, hogy hogyan! Mítoszdöntögető felsorolás következik, személyes példákkal, a nagyon egyszerűtől az „áh, ezt úgysem lehet növényi alapon”-ig.

Fast food

Nálunk péntekenként az volt a szokás, hogy megünnepelendő az aktuális munka- és iskolahét végét mindig hamburger vagy hotdog volt a vacsora az unalmas szendvics helyett. Ezt most is bármikor megtehetem, akárcsak Te, hiszen nem csak vegán virsli, hanem vegán hamurgerhús-pogácsa is létezik, ráadásul többféle!

A reggeli gabonapehely (vagy zabkása)

Én általában édesen kezdem a napot, ehhez pedig nem is szeretnék hozzáfűzni ennél több kommentárt: csak öntsd nyakon zabtejjel! Vagy kókusztejjel. Vagy mandulatejjel, vagy rizstejjel, vagy szójatejjel, a lehetőségek száma szinte végtelen. Én inkább teás vagyok, de azért szólok, hogy ezek a reggeli kávédhoz is kiválóan passzolnak!

A klasszikus vasárnapi ebéd

Na itt fog igazán elszabadulni a buli! Egyszerű, de nagyszerű olasz konyha: pipa – bolognai spagetti vegán darálthúsból.

növényi vegán bolognai klasszikus olasz ebéd

Hazai ízek, vagyis magyar konyha: pipa – az ezerféle kombinációval rendelkező sajtos-tejszínes szószos csirke: pipa - krémes növényi tejszínnel és olvadós sajttal az igazi!         Ázsiai konyha: pipa – édes-savanyú csirke vegán szójahúsból.

növényi vegán ázsiai kínai csirke ebéd

Mindezekhez ráadásul nem kell elvégezned egy gyorstalpaló vegán főzőtanfolyamot, elhiheted, hogy édesanyám sem tette a maga 50+ évével! Ezeket a helyettesítőket pontosan ugyanúgy kell elkészíteni, mint a hús és tej alapú változataikat.

Az elmaradhatatlan desszert

Akár mákos gubáról, akár palacsintáról van szó, a már emlegetett növényi tejek mindkettőbe jók, utóbbiból nyugodtan elhagyhatod a tojást is, kipróbáltam, működik. A legegyszerűbb, nekem bevált tészta mindössze 3 összetevőből áll: 6 dl növényi tej, 20 dkg liszt és 4 evőkanál olaj, ez kb. 8 db (jó vastag) palacsintára elég.

növényi vegán palacsinta laktózmentes

A standard szendvics vacsorára

Általában sonkás-sajtos, esetleg kolbászos vagy szalámis – ne aggódj, mindegyiket lehet növényből is.

növényi vegán szendvics sajtos vacsora laktózmentes

+1 a kedvenc nasijaink

Én felvállaltan túró rudi fan vagyok, még nyereményjátékhoz is gyűjtöttem anno a csomagolásokat, noha kizárólag tapasztalatot nyertem, hogy többet költöttem rudira, mint a nyeremény értéke. Most már viszont csakis a Toffini vegán rudi! De van még vegán tejberizs és puding is, nyáron pedig lehűtheted magad egy vegán Magnummal (vagy hasonló kaliberű LIDLs és ALDIs változataival).

 vegán laktózmentes fagyi jégkrém

Láthatod tehát, hogy manapság már bármi lehetséges, ha növényi alapú helyettesítőkről van szó. Ha vegán vagy, vagy csak beiktatnál pár húsmentes napot, nyugodtan eheted ugyanazokat az ételeket, mint korábban, azzal az apró különbséggel, hogy mostmár növényekből fognak készülni, így megvédheted az állatokat és az egész bolygót. És mivel egy rohamosan fejlődő ágazatról van szó, bizton állíthatom: ez még csak a kezdet…